Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

joserpor

28. 9. 2012 21:18
Nedá mi to, abych nereagoval

delší poznámkou. Myslím si, že ve sv. Václavovi máme základ na kterém můžeme rozvíjet identitu našeho národa. Václav je historicky doložen, dokonce máme jeho kosterní pozůstatky, známe   jeho ideály. Jsem si jist, že mnoho národů nám takovýto symbol stáítu a národy závidí. Bohužel už asi od konce 19. století, přes I.republiku, komunisty a dvacet let nového státu je tento symbol znevažován a zapomínán.

Přichází mi to líto, když vzpomenu na jiného evropského světce sv. Patrika. Při jeho svátku v březnu se do jeho zelené barvy zahalí nejen irsko, ale také půl USA a ostatní anglicky mluvící země. Jeho svátek se bujaře slaví i u nás, vzlášť v Praze.

Irové  jsou na něj hrdí, a přes něj jsou hrdí na svojí zemi a na svůj národ ( i když nepochází z jejich krve, působil zde jako misionář).

Je mi trapně, když malí, zakomplexovaní, zaprdění čecháčci se těchto oslav účastní a sv.Václava pokládají za nepotřebný  symbol minulosti.

0 0
možnosti
JP

joserpor

28. 9. 2012 20:06
Naprostý

souhlas !!!

0 0
možnosti
VB

Vystrcil Brno

28. 9. 2012 11:18
Záleží na tom jak kdo poselství porozumí.

Skutečná poselství jsou vždy duchovní.Materialistům zůstavají poselství neuchopitelná,překroucená,falešná.Jen ten kdo v sobě neumrtvil ducha chápe poselství podle životnosti svého ducha. Náš národ měl dost vyspělích duchovních vůdců.Pochopil a uvedl je v život?

   Dobrý den lidé.

0 0
možnosti
  • Počet článků 424
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 501x
Učitel, volejbalista, cyklista, běžec; cestovatel, vášnivý čtenář i pisálek. A především chybující člověk ;).