Josef Němec

Volba vede k pravdě

22. 06. 2017 14:37:35
Co byste udělali v situaci, když o vás někdo ví první poslední a vyhrožuje vám, že někoho z bližních zabije? Nikdy jste ho neviděli a on využívá každé chvilky, aby vás dostal do kolen. Na naprosté dno vašeho já.

Příběh začíná na mostě, ze kterého chce skočit nahá Christina Wheelerová, jež se ale paradoxně bojí výšek. Nevnímá okolí a hledí dolů. Ani uznávaný psycholog Joseph O’Loughlin nezabrání ale tomu, aby to neudělala. Ukončí svůj život v chladných vodách, aby zachránila své dítě. Ale bude to opravdu stačit?

Michael Robotham znovu dokázal, že umí vystavět takovou dějovou linku, která prostě nenudí. Napětí se stupňuje a vrcholí v konečném boji o přežití manželky a dcery samotného psychologa. Není to ale jen napětí, které je zdůrazněno v každé přímé řeči, ale mohou za to i samotné postavy. Každá má svůj účel a i cenu života, který žije.

Hlavní antihrdina má nad všemi navrch. Člověk k němu vlastně chvílemi i hodně přilne, vždyť ho pochopíme, proč to dělá. A zároveň k němu cítíte hluboký odpor a nenávist, která proudí z jeho nemilé aktivity. Ten konec vás možná v zásadě nepřekvapí, i když vyústění je boží.

*

Křičím na ni: „NE. NEPOSLOUCHEJTE HO.“

Rychle mrká. Hlaveň pistole opisuje ve vzduchu tvar – osmičku. Šance, že mě trefí, je padesát na padesát.

„JACKSON JE V BEZPEČÍ! PŘÍSAHÁM.“

V hlavě jí cvaknul vypínač. Už mě neposlouchá. Chytá teď pistoli i druhou rukou. Drží ji bez zachvění. Udělá to. Zmáčkne ten kohoutek. Nezastřel mě, Maureen, prosím.

Vrhám se směrem k ní. Moje levá noha tuhne a já padám. Ve stejnou chvíli vzduchu exploduje...

*

Na tohle autora nedám dopustit. Každé jeho dílo má svoje lepší a jedinečné chvilky, ale také pasáže, o které by mohlo být někdy ochuzeno, protože jsou extrémně dlouhé a nepotřebné. Mrzí mě, že není tolik času, aby se kniha oprostila od překlepů a gramatických chyb, protože by to bylo vizuálně kvalitnější. Na druhou stranu to tolik neubírá na konečném hodnocení, jelikož autor prostě nezklamal. Těším se na další překlad!

Úryvek použit z knihy od nakladatelství Moba a fotografie s možností dalšího využití od Unsplash a AlexVan.

Název knihy: Střepy (Shatter)

Autor: Michael Robotham

Nakladatelství: Moba

Vydáno: duben 2017

Autor: Josef Němec | karma: 5.65 | přečteno: 234 ×
Poslední články autora