Odhalení bolí

Co může být horší, než trpět před smrtí. Při děsivé bouři v jižním Švédsku bere orkán Gudrun nejen stromy a střechy nad hlavou, ale také životy. Za jeden z nich je ale nevinný, i když to zprvu vypadá na náhodu…

Ale v životě přece náhody neexistují. O tom se několikrát přesvědčila i vrchní komisařka Ingrid Nyströmová, která se svým týmem dostává na starosti případ uhořelého člověka s vidlemi v těle. Podobnost s případem z minulosti je tak dostane do rodin statkářů, kde by se mohla ukrývat ona správná odpověď.

Drsnost dýchá z každé stránky, a to nejen když se noříme do historie ale i současnosti dvou dějových linií, které se vzájemně doplňují, až se docela propojí. Švédská krajina přináší nejen krutý příběh, ale i zajímavé postavy, kterým vévodí další komisařka – Stina Frossová. Trošku jako taková migrantka, protože její původ není ryze švédský, neustále porušuje vnitřní protokoly, protože tak přeci může vše vyřešit správně. A ten její vnitřní strach, který ji občas rdousí.

Nevadilo mi na knize naprosto nic. Snadno jsem se sžil s hrdiny, ze kterých něco i vyzařovalo. Byl jsem spokojen s propojeností, která nebyla odbyta, ale naopak vylíčena barvitě a přiměřeně minulosti. Jen pro příště bych některé části buď to zkrátil anebo vyřadil, protože nebyly pro hlavní linky tak důležité a jen odváděly zbytečně pozornost jinam.

*

„Jdeme teď nahoru!“ zvolala Nyströmová do teplého větru. „Jsme ozbrojení!“

Ani po tomhle ohlášení se ona ani nikdo jiný nepohnul, dokonce i pes se posadil, vyplázl jazyk a s očekáváním sledoval páníčka. Kromě tichého šumění zakrslých borovic a vzdáleného dunění helikoptéry nebylo slyšet nic.

Les mlčel. Svět mlčel.

Jeden z okamžiků, kdy se zdá, jako by celý vesmír na chvíli zadržel dech. A nejednou byl okamžik ten tam. Aniž by policisté vyčkali na jakékoli znamení od Nyströmové, vyběhli co nejrychleji do kopce. Nyströmová udělala totéž. Co jiného jí taky zbývalo?

*

Neznámá dvojice se pro mě stává žádaným zbožím! Nevěřil jsem, že ještě na mě bude stále účinkovat silná vlna ze Severu, protože toho mám načteno opravdu mnoho. Ale stalo se. V češtině už se pár jejich dalších děl sehnat dá, takže to nebude problém, vzít do ruky další příběh od Danielsson a Voosena. Snad opět nebudu do poslední chvíle vědět, kdo za vraždu může a budu nadmíru překvapen. Vždyť tak to má přeci být!

Název knihy: V bouřlivé noci (In stürmischer Nacht)

Autor: Kerstin Signe Danielsson & Roman Voosen

Nakladatelství: Moba

Vydáno: leden 2017

Autor: Josef Němec | sobota 4.3.2017 19:55 | karma článku: 13,14 | přečteno: 777x
  • Další články autora

Josef Němec

Svoboda se neodpouští

30.12.2023 v 16:48 | Karma: 4,77

Josef Němec

Požár se nezapomíná

31.12.2022 v 17:57 | Karma: 3,90

Josef Němec

Zmizeli neznámo kam

26.8.2022 v 7:43 | Karma: 3,89