Josef Němec

Štěstí chodí okolo

14. 05. 2017 12:02:01
Životní peripetie dvou sourozenců, které vzájemně spojují rodinné vazby, ale také přátelé a ostatní lidé kolem nich. Na všechno však nemohou mít stejný pohled, protože tak to u mužů a žen prostě je. Anebo ne?

Patrik Hartl zase ukázal, že je zdatným vypravěčem humoristických příběhů, které tentokrát mají mnohdy ironické vyústění. Nápad na oboustranný příběh není prvním na světě, přesto toto pojetí dodává hlavní lince jinou a velmi realistickou váhu. Pozoruhodné na tom všem je samozřejmě to, že každý z nás začne z úplně jiné strany. Někdo nad tím nepřemýšlí, jiní to berou dle svého pohlaví anebo naopak z toho pohledu, který neznají.

Mě se týkal ten třetí případ. Začal jsem Veronikou, která řešila problém s navazováním vztahů, což mi bylo blízké. Pokud nějaký ten vztah začal, brzy ztroskotal skoro na čemkoliv, ať už podstatnějším anebo nikoli. Naštěstí pro ni tím získala svou dceru, syna i našla nového otce, o kterém dříve netušila. Přišla mi vnitřně propracovanější a vážnější než Jáchym.

Bratrovi Veroniky bych měl rozumět mnohem více a ze začátku tomu opravdu tak bylo. Byl mladší, dělal více nerozvážností a cítil se plný volnosti, ale postupně jak stárnul a určitou formou moudřel, tím pro mě nepochopitelně s dalšími ostatními mužskými vzory své chování přiostřoval a dělal nesmyslné chyby. Ano, chybovat je lidské, ale někdy mi to přišlo až moc jednoduché anebo naopak to bylo příliš náročně vyřešeno.

*

„Nepřipadá ti šílený, že si člověk volí partnera, aniž by tušil, jakej život s ním prožije?“

Viki jí moc nerozuměla. „To je přece normální, ne?“ Veroniku to fascinovalo.

„Právě že není! Když si cokoli kupuješ, dopředu si to prohlídneš a můžeš si to vyzkoušet. O všem, do čeho investuješ, máš k dispozici spoustu informací. I když třeba letíš na dovolenou na druhej konec světa, můžeš si na Googlu najít ulici, ve který budeš bydlet, a virtuálně si ji projít. Nikdo nechce kupovat zajíce v pytli. Ale to nejdůležitější životní rozhodnutí seš nucená udělat jenom za základě nějakých dojmů. Investuješ všechno, co máš, ale záruky, že budeš spokojená, nemáš vůbec žádný.“

*

Znovu spokojený! Třetí kniha od našeho českého spisovatele, která stojí o to, abyste se nechali jejím příběhem pohltit a zkusit zauvažovat nad tím, jak byste ty určité situace vyřešili vy. Ale také nemusíte. U takovýchto knih bychom měli spíše odpočívat a smát se, což nás tu opravdu často nemine, proto jsou Okamžiky štěstí (Český bestseller roku 2016) vhodné na zkrácení cesty na výlet anebo k válení u moře. A už nyní víme, že autor připravuje další knihu, které se snad v nejbližších pár letech dočkáme.

Název knihy: Okamžiky štěstí

Autor: Patrik Hartl

Nakladatelství: Bourdon

Vydáno: listopad 2016

Autor: Josef Němec | karma: 5.71 | přečteno: 124 ×
Poslední články autora