Josef Němec

Severská idylka skončila

5. 10. 2014 11:58:14
Detektivní inspektorka Elen Jollyová si nedobrovolně prodlužuje svoji dovolenou na severu Evropy. Díky islandské sopce, která se rozhodla dát o sobě po několika letech vědět, nemůže odletět zpět do své vlasti, kde má další povinnosti. A tak se naskýtá jiné pracovní vytížení právě zde, ve Finsku.

Na ostrově Ukko Kokko vrcholí letní slunovrat a s ním i pohanský svátek léta Juhannus, který přilákal mnoho turistů i ze zahraničí. Mezi nimi byla i česká studentka Nicol, která se stala součástí Krajina
tzv. skupiny zatracených, jak je trefně nazvána hlavním organizátorem, a která také zmizela z povrchu zemského. Co se s ní mohlo stát?

Hledání ztracené dívky, ale také Londýňana, který tuto dovolenou pro partu neznámých lidí připravil, se zdá jako nadlidský výkon. Pak se ale pátrání stočí k Dannymu, který trpí posttraumatickým syndromem a kterého prý někdo sleduje, a vypadá to, že se Elen blíží k rozuzlení celého případu.

Najde se Nicol živá? Proč někdo ustřihnul vlasy mrtvé dívce z lodi? Co má za lubem Pekka, který je detektivce stále v patách? A snažil se snad někdo unést Eleninu dceru?

*

Jeho oči těkaly z osoby na osobu, z věci na věc. Pohledem zaznamenával všechno, co na ulici viděl. Snažil se postřehnout každý detail dění venku na ulici. Změnilo se něco? Pozoruje někdo dům? Rozum mu říkal, že se za minutu od posledního vyhlížení z okna nic nezměnilo. Otočil se od okna Finské jezero
směrem do místnosti. Mozek zpracoval určitý nový vjem. Počkat. Zadíval se znovu z okna. Před chvilkou stál na rohu ulice muž a něco jedl. Ve chvíli, kdy se odvracel od okna, měl pocit, že se muž zadíval směrem k němu, ale hned otočil hlavu pryč. Nyní už na rohu nestál. Pozoroval ho snad?

...

Vzápětí uslyšela ránu a auto nadskočilo. Instinktivně sešlápla brzdu až k podlaze. Cítila, jak se jí bezpečnostní pás zaryl do hrudníku. Auto se téměř na místě zastavilo. Co teď? Do čeho narazila?

Přes příval vody řinoucí se po předním skle nic neviděla. Zaklela. Zůstat tady stát bylo velmi nebezpečné. Rychle vytáhnout výstražný trojúhelník, ať do ní nikdo nenarazí. Z auta do lijáku se jí vůbec nechtělo. Ze zadního sedadla vzala nepromokavou bundu a natáhla ji na sebe. Pečlivě si utáhla tkaničku kapuce a otevřela dveře. Šlápla na silnici. Samozřejmě do louže. Cítila, jak jí vlhkost proniká do boty.

*

České detektivky prý nedosahují takové kvality jako detektivky z jiných zemí. Takové jsou nejčastější názory na tento žánr, který u nás nekvete takovou dobu jako jinde. Kniha od B. M. Horské s názvem Brouk však vybočuje a naštěstí nesplňuje tyto „pravdivé“ výroky. Četla se skvěle, mnohdy mi přišlo, že to snad napsal někdo ze zahraničí. Ano, některé drobnosti tam najdu – například bych se někdy vyhýbal zbytečného popisu úkonů hrdiny – ale jinak na oddych je zajisté ta pravá a vezme vás do krásných míst Finska.

Oficiální česká
Název knihy: Brouk

Autor: B. M. Horská

Nakladatelství: Moba (http://www.mobaknihy.cz/)

Vydáno: září 2014

Autor: Josef Němec | karma: 8.28 | přečteno: 515 ×
Poslední články autora