Josef Němec

Čas nás od smrti drží dál

14. 07. 2017 13:26:17
Nevíme dne ani hodiny, kdy nás čeká přechod někam na druhou stranu. Existují lidé, kteří zpětně hovoří o tom, jaké to tam je, protože zažili něco, jako tunel světla atd. Ale co když je všechno jinak?

S tím právě počítají manželé píšící pod pseudonymem Lars Kepler. Autoři skvělých thrillerů se pustili tentokrát do něčeho úplně jiného. Mnozí budou – a jsou dle množství negativních komentářů, které mě silně odrazovaly od koupě a přečtení – nemile překvapeni, protože tohle se vybočuje z jejich rámce. A přesto zde najdeme podobné rysy a prvky, které průměrnější thriller připomínají.

Hlavní hrdinka má hodnost poručíka švédské armády, která během mise v severním Kosovu utrpí zástavu srdce, při kterém se dostane do jakéhosi „přístavu“. Vyprávění o městečku, které leží někde mezi životem a smrtí, jí přivede vstříc k psychiatrovi. Nevěří jí ani on, ani blízcí kolem ní. Její charakter vás proto mile osloví.

Mnohým čtenářům bude určitě vadit, jak se neustále omílá život a smrt. Nic jiného taky moc nečekejte, i když je zde určitá detektivní zápletka, která v sobě nese nespravedlivé vyústění. Mně se ale líbil potencionální boj o život těch, na kterých vám záleží, a také komu se poštěstí nahlédnout někam jinam, kde i to běžné vnímání není jisté.

*

„Pozor!“ vykřikla Jasmin.

Ulici přecházel vousatý muž. V chumelenici téměř nebyl vidět. Měl na sobě spoustu vrstev různého oblečení a táhl za sebou pytel na odpadky plný prázdných plechovek. Jasminina matka sešlápla brzdu, auto klouzalo vpřed, v brzdách to zaklapalo a podlaha vozu se rozechvěla těžkými údery.

Jasmin v tichu zhluboka dýchala. Ve svitu reflektorů nepřestávaly padat velké vločky. Vousatý muž znehybněl. Levou ruku na okamžik položil na kapotu. Podél tváří mu visely prameny dlouhých vlasů. Oči měl zarudlé a rty popraskané. Sníh se mu usazoval na čepici i na těžké dece, kterou měl přes ramena. Jen tak tam stál a díval se na Jasmininu matku za volantem.

*

Překvapivé je, že Playground není poslední takovouto knihou, která cílí na akci, zajímavé postavy, ale také na jedinečné prostředí. Autoři připravují v sérii Hřiště ještě další příběhy z tohoto soudku. Uvidíme proto, jak budou napsány, jestli překonají přístavní město, které má představovat přestupnou stanici, anebo to bude pokračovat na podobné bázi. Jak si představujete místo po smrti Vy? A dáte šanci jinakosti před běžným vnímáním?

Název knihy: Playground (Playground)

Autor: Lars Kepler

Nakladatelství: Host

Vydáno: září 2016

Autor: Josef Němec | karma: 8.03 | přečteno: 254 ×
Poslední články autora