Josef Němec

Ve dvou bolest přebolí

14. 03. 2017 10:41:13
Emoční tajfun se rozhodl zasáhnout naše srdce prostřednictvím knihy Debbie Macomberové, která se pustila do náročného příběhu. A musím říci, že se jí povedlo naprosto všechno, na co šáhla.

Do silné dějové linky jsme přímo vhozeni. Nemusíme proto ani na chvíli váhat, jestli to, co se dozvídáme o hlavní hrdince, je pravdivé nebo není. Žije sama s dcerou, vzdala se své minulosti a bojuje po boku těch, kteří měli stejný osud. Byli biti svým manželem, za což obviňovali především sami sebe. Divné, ale naprosto běžné.

Je vidět, že prožitek byl u autorky na prvním místě. Přesto ale příběh nikterak neztrácí v jiných oblastech. Tři naprosto vyvážené hrdinky, které se doplňují v rodinných vztazích i problémech, které zažívají. Jejich charaktery jsou nám blízké a hlavně velmi dobře propracované do hloubky, protože se vyvinou dále.

Samozřejmě ale Cassie je věnován největší prostor, ale vyjádřen příjemným jazykem. Baví vás to číst, protože myšlenkové pochody nejsou nikterak dlouhé a přímá řeč přiměřená jednotlivým postavám. Neshledal jsem na tom nic negativního, dokonce jsem v jednu chvíli upustil i slzu. Takže svůj účel to asi splnilo.

*

„Pobláznilas mě,“ dodal Steve.

Zvedla hlavu, aby na něho viděla. Ráda by něco řekla, jenže netušila co. Dnešní večer, jediné, co chtěla, byl dnešní večer. Nechtěla Stevea zklamat, ale byla na chvíli sobecká a ponořila se do té krásné romantické představy. Vždyť i Popelka měla jeden krásný večer se svým princem.

Přitiskl ji k sobě, jako kdyby ji chtěl vstřebat vlastním tělem. „O téhle chvíli jsem snil, představoval si, že tě budu držet v náručí.“ Cassie si vybavila svůj sen.

V tu chvíli jí někdo poklepal na rameno. Zvedla hlavu a zjistila, že vedle ní stojí Britt.

*

Věřím, že se u nás dočkáme některého dalšího překladu jejích příběhů, a že jich má nespočet. Z knihy neustále cítíte určitou životní vyrovnanost a vyspělost, která všemu dodává absolutní šmrnc a odlišuje se od podobně laděných témat. Umí vás vtáhnout a nepustit, proto si jsem jist, že i do provozování své čajovny dává svou duši na odiv, přesně jako v Návratech domů. Tíží vás také něco z minulosti natolik, že se nemůže kvůli tomu posunout dál? Zkuste to změnit!

Název knihy: Návraty domů (Last One Home)

Autor: Debbie Macomberová

Nakladatelství: Ikar

Vydáno: únor 2017

Autor: Josef Němec | karma: 9.71 | přečteno: 234 ×
Poslední články autora