Klameš jen a jen sebe

3. 12. 2015 14:35:00
Přesvědčit své já o opaku a taky jediné správnosti svého jednání, stojí často velké úsilí. Chceme být opravdu těmi, za které nás považuje naše okolí? A jde to vždycky a za každou cenu?

Úspěšný spisovatel Henry Hayden si nemůže na nic stěžovat. Má dokonalou manželku Martu, nepřeberné množství financí, popularitu, a přesto si musel najít milenku Betty, se kterou tak nerozvíjí jen pracovní poměr. Vždyť právě jeho i knihu Frank Ellis – dnes součástí i povinné literatury ve školách – našla a udělala z něj to, co je. Vděčí jí za to.

„Lháři mezi námi určitě vědí, že každá lež musí obsahovat kus pravdy, aby byla přesvědčivá. Stačí často jen kapka pravdy, ale musí tam být – jako oliva v martini.“

Betty mu však náhle oznamuje, že s ním čeká dítě, a tím přichází problém, který jej může zničit. Neví, co má dělat. Když už se ale rozhodne vše říci své ženě – mimo jiné té, která doopravdy píše ty skvělé příběhy – nevnímá ho a neřeší to. Věděla to totiž od první chvíle, co ji podvedl.

Henry se proto pokusí udělat něco, co si bude později vyčítat. Chce se sejít s milenkou a vše ukončit právě s ní. Jenže nakonec to řeší takovým brutálním způsobem, který vezme život. Ale ne jeho bokovky, ale manželky, jak se později dozvídá. Vše dokáže bravurně zakamuflovat, jenže přichází nedůvěřivý detektiv a ještě někdo z minulosti, kdo má na Henryho pifku. Smrt si proto může brzy vybrat další daň, anebo ne?

*

Neexistuje ticho srovnatelné s tichem po někom, kdo tu není. Vytratilo se z něj všechno důvěrně známé. Toto ticho je nepřátelské a plné výčitek. Nezvučně se vynořují stíny vzpomínek a rozehrávají svou hru obrazů. Přeludy střídají skutečnost, hlasy nás volají, minulost se vrací.

Když za sebou Henry zavřel dveře, dlouho mlčky stál v tmavém domě a naslouchal. Už to není tentýž dům. Marta je pryč – a on zůstane sám se svou ubohostí, uvězněný s démonem svědomí, který ho nepochybně bude napadat. Zabil nesprávnou ženu, sám se o všechno připravil, všechno zničil překotným jednáním, zcela zbytečně a nesmyslně. Svůj trest již nastoupil. Každý den se spolu s ním probudí vzpomínka, která se bude vynořovat stále znovu. Jako strážce svého tajemství se musíš mít stále na pozoru, tak začínala první kapitola Martiny knihy Zvláštní tíže viny. Nesmíš se nikomu svěřit a nikdy zapomenout. Marta tím určitě mínila jeho. Koho taky jiného?

...

„Zatraceně...,“ vykoktal, „to mě tedy opravu mrzí.“

„Ale ne.“ Henry využil příležitosti, aby ocenil kriminalistovo dobré srdce, koneckonců každý se může zmýlit. „Víte co, Jenssene,“ položil mu ruku na rameno, „vy jste mě přesvědčil, že moje žena ještě stále žije. Děkuju vám za to. Dáte si kávu?“

Všechno bylo opět otevřené. Nikdo ho nepodezírá, nikdo ho nechce zatknout, nepotřebuje kartáček na zuby a knihu, odjede domů jako svobodný muž. Umělé světlo dopadalo ze stropu pitevny na otevřenou mrtvolu jako paprsek slunce, který se po bouřce prodere mraky, a Henry pocítil k mrtvé soucit. Co tu ubožačku asi zahnalo do vody? Byla unavená životem nebo na smrt nemocná? Měla děti? Kdo teď na ni marně čeká?

*

Podle mnohých hodnocení, které se ke mně na tuto knihu dostaly, se Pravda a jiné lži staly dosti rozporuplným dílem. Ano, od první chvíle je jasné, že očekávat thrillerové napětí, by bylo jako čekání na Godota, a přesto má příběh Saschy Aranga svou hloubku a jedinečnost. Od začátku víme, co se děje, ale postavy kolem hlavního hrdiny nikoliv, což je hodně eliminuje. Opravdu boží mlýny melou pomalu, ale jistě?

Název knihy: Pravda a jiné lži (Die Wahrheit und andere Lügen)

Autor: Sascha Arango

Nakladatelství: Knižní klub (http://www.bux.cz/)

Vydáno: listopad 2015

Autor: Josef Němec | čtvrtek 3.12.2015 14:35 | karma článku: 5.98 | přečteno: 218x

Další články blogera

Josef Němec

Svoboda se neodpouští

Myslet si, co chci, je jedna věc. Říkat něco veřejně, je ale věc druhá. Pro někoho možnost sebe prezentovat se za každou cenu může vést k nespokojenosti lidí kolem, což leckdy vyvolává pomluvy a překrucování skutečností.

30.12.2023 v 16:48 | Karma článku: 4.33 | Přečteno: 222 | Diskuse

Josef Němec

Minulost ožívá a ani policie si neví rady

Je těžké žít se ztrátou někoho blízkého. Člověk nám někdy odejde a fyzicky zemře, v našich myslích ale i poté zůstává. Jenže co když se nacházíme v tak náročné životní situaci, že se nakonec musíme vzdát někoho, koho milujeme...

5.12.2023 v 21:38 | Karma článku: 6.63 | Přečteno: 443 | Diskuse

Josef Němec

Požár se nezapomíná

Vzplanutí. Ať je to v době dětství, dospívání či v samotné dospělosti, vždy se na každé z nich vzpomíná se srdcem v oblacích. Někdy ten oblak připomene nejkrásnější chvíle života, jindy období, kdy jsme podlehli někomu...

31.12.2022 v 17:57 | Karma článku: 3.90 | Přečteno: 152 | Diskuse

Josef Němec

Zmizeli neznámo kam

Trvá to dny, leckdy týdny a měsíce, jindy zase roky a mnohdy i věčnost. Jakákoliv ztráta v kterékoliv podobě může na nás působit na malou chvíli, krátkou dobu, nebo nás čas od času neustále překvapovat nejen v období zastavení se

26.8.2022 v 7:43 | Karma článku: 3.89 | Přečteno: 228 | Diskuse

Další články z rubriky Poezie a próza

Alena Bures

Recenze - Martina Boučková: Šílená babička

Rodiče si nevybereš. Ale to koneckonců ani děti. A mít mírně šílenou matku je někdy k vlastnímu zešílení, ale někdy....

28.3.2024 v 17:24 | Karma článku: 6.88 | Přečteno: 98 | Diskuse

Miroslav Pavlíček

O fotbalových legendách, paní Štěpánkové a pomíjivosti

Kdybych se narodil před sto lety... No, abych řekl pravdu, někdy mám pocit, že se tak opravdu stalo.

27.3.2024 v 12:58 | Karma článku: 14.48 | Přečteno: 197 | Diskuse

Iva Marková

Ženy

....................................................................................................

26.3.2024 v 22:53 | Karma článku: 9.52 | Přečteno: 197 | Diskuse

Marek Ryšánek

Způsobem bytí byl roven Bohu - Květná neděle.

Lidské dějiny jsou plné příkladů nejrůznějších vládců a vůdců. Ti ovládáni ctižádostí rozpoutávali války, štvali lidi proti sobě. Mysleli, že jim to přinese štěstí, věčnou slávu. Zůstali po nich statisíce, miliony mrtvých.

26.3.2024 v 20:23 | Karma článku: 4.96 | Přečteno: 131 | Diskuse

Jana Péťová

Fluktuace každodennosti

Fluktuace každodennosti - Proměnlivost. Nepředvídatelnost. Dynamika. Rozmanitost. Odlesky radosti překvapení a lásky. Nástrahy a výzvy.

26.3.2024 v 11:08 | Karma článku: 11.09 | Přečteno: 192 | Diskuse
Počet článků 424 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 501

Učitel, volejbalista, cyklista, běžec; cestovatel, vášnivý čtenář i pisálek. A především chybující člověk ;).

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...