Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

S námi, nebo proti nám

Bezmála čtrnáct dní se v Jihočeském kraji řeší rezort školství a kultury, na který byla dosazena Mgr. Vítězslava Baborová (členka KSČM). Byla to správná volba? Nejsem komunista, ani politik, ale normální občan České republiky a student vysoké školy, který by se rád s Vámi podělil o svůj bezvýznamný názor. A zajímá mě, jaký na to máte názor Vy osobně.

"Nová radní pro kulturu se v úřadu ještě neohřála a už je štvanou zvěří....Odsuzovat předem ale není čestné." (výňatek ze skvělé glosy historika Václava Grubhoffera, více na: glosa)

Nemůžu než jen souhlasit. Měl jsem tu čest poznat paní Baborovou osobně, tedy z hlediska školního prostředí, a mohu tvrdit, že tato pedagožka je rázná, spravedlivá a velice otevřená novým názorům, i přestože patří a vřele se hlásí do své strany. Toho si také vážím, že před revolucí a po ní je stále v jednom kabátu. Ale tohle mnoho lidí nemůže říct.

Naproti tomu mám k ideologiím Komunistické strany Čech a Moravy (vznikla u nás v květnu 1921) silnou averzi a nechuť. A to v počátcích byla myšlenka, která vznikla z marxismu, následného leninismu, velmi vítanou a lidmi moc chtěnou.

„Všechno bude všech, práci budou mít všichni atd.,“ hlásala různá hesla. Snadno se lidi zfanatizovali. Podívejme se na podobná hesla z úst pozdějšího nacistického vůdce Adolfa Hitlera, který toho zneužil.

A tak tomu bylo i u nás během 2. poloviny 20. století. Dejte lidem moc, ti ji zneužijí pro svůj vlastní prospěch a nastolí se tyranie. Nezažil jsem toto období, nemohu z vlastní zkušenosti soudit.

Ale zkorumpované procesy; tresty smrti; mnohá, někdy i bezvýznamná zatčení; zákaz výjezdu do zahraničí (jen s povolením, s orientací na východ a na spřízněné země); ničení soukromého zemědělství (sjednocení do JZD); konec lidské demokracie a svobody slova (nemoci projevit vlastní názor, když se neslučoval se stranou); povinnost volit („hra na volby“); školství a kultura hlídána a vedena k hlavním heslům ideologií (Učit se o západu? Dozvědět se o dění u nás, výbuchu Černobylu? Nic nebylo možné, vše bylo cenzurováno pro tzv. „dobro země“, Pamatujete si na knihy s přeškrtanými, přelepenými větami, stránkami?);…

To je jen zlomek zvěrstev, která Komunistická strana prováděla během své hrůzovlády, a to snad mluví za vše. (Naštěstí ne všichni se chovali tak, jak měli a někteří se snažili předávat některé věci, co nebyli v osnovách. Na druhou stranu měli lidé strach něco udělat proti režimu, kriminalita nebyla na nejvyšší úrovni, o čem bychom mohli dnes jen snít. Učitel měl lepší postavení, více si jej vážili a rodiče stáli za nimi. To dnes nemůže skoro nikdo říci). Více se můžete dočíst v mém sobotním článku o státním svátku 17. listopadu.

Po revoluci mělo dojít ke zrušení této strany, a ne o tom přemýšlet až dnes, když už většina z těch zlověstných lidí jsou mrtví, nebo se přemístili do jiné strany. Pozdě je řešit věci, které měly být už dávno v praxi. Ale zapomenout? Ne! Na celé 20. století by se mělo vzpomínat a připomínat si ho z mnoha hledisek.

Volby do krajských zastupitelstev ale v říjnu 2012 rozhodly, že nejvíce hlasů dostala ČSSD a KSČM, které se domluvily na společné koalici. Jak odpovídala již několikrát zmiňovaná Vítězslava Baborová v rozhovoru:

Jakou cítíte kvalifikaci pro práci v kultuře?
Kvalifikaci pedagoga, který vychovává, který vedl celou dobu své žáky i ke kultuře. Pravidelně jsem s nimi navštěvovala a moc se mi líbila Loutkohra Jihočeského divadla v Hradební ulici, byla i cenově přístupná. Často jsme jezdili na otáčko do Českého Krumlova, které přímo miluji a zbožňuji, například Shakespearova komedie Jak se vám líbí se mi skutečně líbila. A nevím, jakou odbornost měl můj předchůdce.

A neváhala jste, když jste se o kulturní agendě dozvěděla týden před svým jmenováním?
Je pravda, že to bylo tak nějak narychlo. Uvažovalo se celou dobu, jestli budu radní, nebo ne, tak jsem kývla, že to zkusím. Myslím si, že jsme bojovali, umístili jsme se jako druhá vítězná strana ve volbách, takže na to máme právo. A mrzí mě odezvy veřejnosti: v minulém volebním období jsme také mohli vytvořit koalici s ČSSD, vytvořila ji nakonec pravice a my se na zastupitelstvu chovali velice férově a slušně. Chování Tomáše Jirsy z ODS na ustavujícím zastupitelstvu se mi proto skutečně nelíbilo.

(ukázka z rozhovoru s paní Vítězslavou Baborovou, celý můžete shlédnout na: rozhovor)

Třeboňští gymnazisté sepsali petici, která má k dnešnímu dni úctyhodných 6 700 podpisů (stále lidé přibývají, viz. petice), a svolali stávku, která se bude konat v sobotu, 17. listopadu, na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích (začátek v 15:00).

Osobně ji nepodpořím, ačkoliv jsem rád, že se i dnes lidé dokážou vyburcovat ke společné věci a bojovat za ni. Sdílím stejný názor s panem hejtmanem Jiřím Zimolou, který řekl při schůzce s protestujícími studenty (viz. studenti u hejtmana): Úkolem paní Baborové bude, aby přesvědčila učitele nebo ředitele škol o své kompetentnosti. Je ale třeba dát jí pár týdnů čas na hájení."

Nemyslím si, že dojde k zásadním změnám ve školství a kultuře (celorepublikově určitě ne), paní Baborová je jen jednou z mnoha členů krajské rady. Na prosazení různých návrhů je potřeba většina. Nesouhlasím s některými myšlenkami, jako je například zrušení víceletých gymnázií (Děti přicházejí o nejlepší léta na základní škole, jsou střední školou deformováni příliš rychle...Ale když na to mají, je to jejich volba. A ta volba by měla být i nadále možná.), soukromých škol (Má být možná volba.),...

Miroslav Hlava, ředitel Gymnázia Strakonice: "Můj otec byl u černých baronů, takže to, že by měla být komunistka v čele takového resortu, je pro mne lidsky a rozumově zcela nepřijatelné. Bez ohledu na to, že je ze Strakonic, protože už dřív chtěla citelně zasáhnout do chodu této školy jen tak, od krajského stolu. S reakcí studentů z Třeboně myšlenkově souhlasím a podporuji ji, ale jak zareagují moji kolegové a studenti, je jejich svobodné rozhodnutí. Na gymnáziu se o tom mluví, ale nikdo žádnou reakci zatím nepřipravuje." (názory lidí)

Ale i přesto věřím, že naděje na určitou změnu je. Doufejme, že k lepšímu. To ukáže jen čas. Mrzí mě velmi, že ti, co bojují za obsazení rezortu někým jiným (studenti a ostatní lidé), jsou schopni podobných zvěrstev jako komunisté před revolucí (zastrašování pomocí emailů, telefonátů; vyhrožování únosem, či smrtí; heilování před domem, atd.).

Jaký je Váš názor? Podělte se s námi o Vaše zkušenosti, ať je možnost určitého srovnání.

Předem za ně děkuji.

Autor: Josef Němec | čtvrtek 15.11.2012 12:42 | karma článku: 14,82 | přečteno: 1584x
  • Další články autora

Josef Němec

Svoboda se neodpouští

Myslet si, co chci, je jedna věc. Říkat něco veřejně, je ale věc druhá. Pro někoho možnost sebe prezentovat se za každou cenu může vést k nespokojenosti lidí kolem, což leckdy vyvolává pomluvy a překrucování skutečností.

30.12.2023 v 16:48 | Karma: 4,77 | Přečteno: 224x | Diskuse| Poezie a próza

Josef Němec

Minulost ožívá a ani policie si neví rady

Je těžké žít se ztrátou někoho blízkého. Člověk nám někdy odejde a fyzicky zemře, v našich myslích ale i poté zůstává. Jenže co když se nacházíme v tak náročné životní situaci, že se nakonec musíme vzdát někoho, koho milujeme...

5.12.2023 v 21:38 | Karma: 6,63 | Přečteno: 444x | Diskuse| Poezie a próza

Josef Němec

Požár se nezapomíná

Vzplanutí. Ať je to v době dětství, dospívání či v samotné dospělosti, vždy se na každé z nich vzpomíná se srdcem v oblacích. Někdy ten oblak připomene nejkrásnější chvíle života, jindy období, kdy jsme podlehli někomu...

31.12.2022 v 17:57 | Karma: 3,90 | Přečteno: 152x | Diskuse| Poezie a próza

Josef Němec

Zmizeli neznámo kam

Trvá to dny, leckdy týdny a měsíce, jindy zase roky a mnohdy i věčnost. Jakákoliv ztráta v kterékoliv podobě může na nás působit na malou chvíli, krátkou dobu, nebo nás čas od času neustále překvapovat nejen v období zastavení se

26.8.2022 v 7:43 | Karma: 3,89 | Přečteno: 228x | Diskuse| Poezie a próza

Josef Němec

Pozor! Češi útočí na naše buňky…

Je to až k nevíře, že jsme poměrně často schopní kvalitně zpracovat některé reálné či smyšlené zážitky, opatřit je zdatnými a blízkými postavami a prostě je vypustit do věčného prostoru literatury, odkud nemůžou být...

20.8.2022 v 11:00 | Karma: 4,62 | Přečteno: 205x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 424
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 501x
Učitel, volejbalista, cyklista, běžec; cestovatel, vášnivý čtenář i pisálek. A především chybující člověk ;).